Over Spijkerenergie

Spijkerenergie is nauw betrokken bij de ontwikkelingen in de openbare ruimte van h Spijkerkwartier. Alle informatie daarover lees je op https://www.mijnspijkerkwartier.nl/groep/spijkerenergie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van gezamelijke inkoop van energie? Lees dan verder…

Spijkerenergie is een project van Patrick Hoogenbosch, Edwin Königel, Egbert Bouwhuis en Willem van Gent met als doel het opwekken van duurzame energie in de Spijkerbuurt. Door de bewoners, voor de bewoners! Waarom zou u gebruik maken van Spijkerenergie?

Wij hebben voor u het uitzoekwerk al gedaan en een uitvoerige leveranciersselectie zonnepanelen_logogemaakt. De offerte van de leverancier garandeert ons scherpe prijzen, uitstekende materialen, zorgvuldige montage en een prima garantieregeling. Daar komt bij dat de gebruikelijke projectvergoeding die door de leverancier betaald wordt voor de organisatie van het buurtinitiatief helemaal ter beschikking wordt gesteld aan de buurt. Deze zal gebruikt worden om ons buurthuis (de Lommerd) te voorzien van zonnepanelen. Als we dit samen doen hebben we er dus allemaal baat bij. Wij zijn enthousiast en vol vertrouwen. Dat is de reden dat we zelf inmiddels zijn overgegaan tot de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie.

Rekenvoorbeeld
Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh (kilowattuur) aan stroom per jaar. De Arnhemse zon schijnt ca. 980 uur per jaar. Het aantal zonuren en de ligging van Arnhem op de aarde bepaalt de correctiefactor voor de opbrengst. Een paneel in het zonnige Griekenland levert meer op dan in Arnhem. Toch doen de zonnepanelen het in Arnhem uitstekend!

Huidige elektriciteitsprijs prijs ca 20 cent per kWh
Wattpiek (Wp) = het maximale vermogen van een zonnepaneel
Correctiefactor op het nominale vermogen is 0,89

1 paneel heeft een vermogen van 260 Wp
Geïnstalleerd vermogen 8 x 260Wp = 2080Wp
Opbrengst per jaar is 2080 x 0,89 = 1851 kWh
Besparing per jaar is 1851 kWh x 0,20 = € 370,-
Aanschaf 8 panelen inclusief montage inclusief btw € 4004,-
21% BTW over de panelen is € 695,-. Dit bedrag is terug vorderen.

Terugverdientijd in jaren = € 3309 / € 374 = ca. 8,8 jaar
Het rendement op uw geld is ongeveer tussen de 6% en 8 %.
De besparing op CO2(0,566 kg/kWh) per jaar bedraagt 962 kg

De zonnepaneleninstallatie gaat ongeveer 25 jaar mee. In 11 jaar hebt u uw investering al terugverdiend. Daarna gaat de installatie nog jaren mee! (Levensduur panelen 25 jaar, omvormer 15 jaar). Dus tel uit je winst!